Urnik

Cenik  |  Opis vadb  |  Lokacija  |  Učitelji  |  YouTube

Urnik FEB-MAJ'24

(od PON 5.2. - PET 31.5.2024)

Vadbe potekajo v živo (po potrebi tudi online).
Termini označeni z (#) so polni - pridružitev skupini ali nadomeščanje nista možna.
Med prazniki in šolskimi počitnicami NI vadb. Studio je ZAPRT od 24.12.2023 - 2.1.2024, od 18. - 23.2., 31.3. in 1.4. ter od 27.4. - 4.5.2024.
DANURAOPISUČITELJ
PON09.00 - 10.30iyengar joga 1-2Urša
PON19.00 - 20.30 (#)iyengar joga 2-3Urša
TOR17.00 - 18.30iyengar joga 1-2Urša
TOR19.00 - 20.30iyengar joga 2-4 (restorativna)Urša
SRE09.00 - 10.30iyengar joga 2Urša
SRE17.00 - 18.30iyengar joga 2Janja
SRE19.00 - 20.30iyengar joga 1-2Janja
ČET17.00 - 18.30iyengar joga 1-2Urša
ČET19.00 - 20.30 (#)iyengar joga 3Urša
NED19.00 - 20.30joga 1Aleksandra
SRE10.00 - 12.30Čuječnost (uvodni), 8-ted. (od 27.3.)Robert
ČET17.30 - 20.00Čuječnost (uvodni), 8-ted. (od 28.3.)Robert
SRE17.30 - 20.00Čuječnost (nadaljevalni), 3xSOB (od 6.4.)Robert

Cenik rednih vadb (v studiu oz. preko spleta)

Vse cene so v EUR. Velja od 1.9.2023.
Število obiskov vključenih v posamezno obdobje (1x/ted): 16x/4mes, 12x/3mes.
opis1x / teden2x / teden3+ / teden
4 - MESECI180 / 140*280 / 220*380
3 - MESECI150 / 120*220 / 200*320
1 - MESEC***60 / 4x90 / 8x120
- prvič pri nas40 / 4x75 / 8x100
Enkraten obisk20
Dodaten obisk (člani)**10
Prvič pri nas10
Čuječnost (meditacija za obvladovanje stresa)250 / 9x
semi-individualna vadba (60min)80 /max 3 osebe
dostop do posnetkov on-line vadb v živo20 / 4x40 / 8x60 / 12x

POSEBNA PONUDBA: Ob vpisu v naše programe (3 ali 4 mesečne) imate možnost nakupa knjige BKS Iyengar: Pot do holističnega zdravja, po močno znižani ceni 25 EUR (mpc=49,90 EUR).°

OPOMBE IN POGOJI POSLOVANJA:

* Cena s popustom za tiste, ki ste brez redne zaposlitve: brezposelne, redne študente do 26. let ter upokojence in dijake (vse s potrdilom).
** Velja le za člane z v času veljavnosti 1-4 mesečne karte.
*** Velja en mesec od nakupa.

Če boste obiskovali več vadb in ste izbrali termine z različnimi cenami, velja višja cena!
Zamujene vadbe lahko nadomeščate v drugih terminih, vendar le znotraj plačanega obdobja in po predhodni najavi.

Cene tečajev vključujejo vpisnino za tekoči semester (tri- ali štiri mesece) v znesku 20 EUR.
V primeru prekinitve obiskovanja vadb in zahteve po vračilu denarja, se obračunajo dejanski obiski do zahteve po ceniku za enkratne obiske. Odšteje se tudi zgoraj omenjena vpisnina, administrativni stroški (20 EUR) ter 25 EUR v primeru nakupa knjige po posebni ponudbi°. Darilnih bonov ni možno vnovčiti za denar.

Pridržujemo si pravico do spremembe urnika. Obvezna prijava pred prvim prihodom.

VSEBINA IN OPIS TEČAJEV

UVAJALNI TEČAJ / URA (Iyengar joga 1)

Uvajalne vadbe so namenjene spoznavanju osnov jogijskih asan in terminologije. Če se prvič srečujete z iyengar jogo, želite obnoviti osnove, dlje časa niste vadili ali ste zamudili začetek semestra potem zelo priporočamo, da se udeležite ene ali več spodaj navedenih uvajalnih vadb, preden se priključite rednim vadbam.

Uvajalni TEČAJ traja en mesec, štiri zaporedne tedne po 1,5h. Priporočeno je, da se udeležite vsaj enega, optimalno 2-4.
Uvajalna (individualna) URA traja po dogovoru, običajno uro do dve, za enega do dva udeleženca.

Datumi uvajalnih tečajev in delavnic so navedeni tukaj.

IYENGAR JOGA 1

Za začetnike (vsi, ki vadite manj kot eno leto) in tiste, ki želite utrditi osnove. Vadba temeljnih položajev (stoječi položaji, zasuki, sedeči, osnovni zakloni, sveča). Popolnim začetnikom svetujemo (tudi) obisk uvajalnih vadb (glejte zgoraj: Uvajalni tečaj / ura). 

IYENGAR JOGA 2 - nadaljevalna vadba

Primerno za vse, ki poznate osnovne položaje vključno s stojo na glavi. Tudi, če pri jogi niste več popolni začetnik, ste pa popoln začetnik v Iyengar jogi, vam priporočamo obisk uvajalnih tečajev ali vadb označenih z Iyengar joga 1-2.

IYENGAR JOGA 3 - napredna vadba

Primerno za vse, ki vsaj dve leti redno vadite osnovne položaje in pranajame, vključno s stojo na glavi, in poznate naprednejše položaje. 

IYENGAR JOGA 2-4 - restorativna vadba

Restorativna vadba joge je namenjena vsem, ki ste izčrpani od vsakodnevnega ritma. Nežna, počasna vadba, pranajama… Zadihajte s polnimi pljuči, s celotnim telesom. Vadba ni namenjena začetnikom – pogoj za udeležbo je vsaj pol leta izkušenj z jogo ijengar.

Vadbe vodijo izkušeni certificirani učitelji joge po metodi ijengar.

JOGA KOT ZDRAVILO

Joga kot zdravilo je 6 tedenski program joge, s poudarkom na:

 

  • terapevtskem potencialu joge in njegovi uporabi,
  • osebnem pristopu (dostopnost kvalificiranega učitelja),
  • redni vadbi (poleg redne tedenske vadbe v studiu ali online tudi vsakodnevna domača naloga).

 

Program je namenjen vsem, ki čutite, da bi vam redna vadba lahko življenje spremenila na bolje (pa do sedaj še niste našli motivacije).

 

Vsebine:

 

ANKSIOZNOST

Program naslavlja tesnobnost v vseh oblikah in razsežnostih. Nauči vas prepoznati znake, pomaga blažiti tesnobne občutke in poiskati trenutke miru (ki se lahko raztegnejo v daljša obdobja). Vadite posebno zaporedje, oblikovano prav za te težave, poudarjan je pomen diha in njegova povezanost z živčnim sistemom in se naučite nekaj učinkovitih tehnik, ki živčni sistem umirijo in blažijo tesnobne občutke. Ustvarjajo prostor, v katerem lahko raziskujete svoje lastne potrebe in se jih učite izražati.

 

DEPRESIJA

Program naslavlja občutke brezizhodnosti in hromeče žalosti, ne da bi le-te kakorkoli sodil ali označeval. S pomočjo posebej oblikovanega zaporedja lahko spremenimo svoje razpoloženje in ustvarimo prostor miru. Program sistematično gradi moč in samozavest, povečuje življenjsko energijo in pomaga stvari videti take kot so. 

 

RAZSTRUPLJANJE 

Program poudarja pomen zdravega, pretočnega telesa in za to uporablja način vadbe in posebno zaporedje (polega nekaj preprostih prehranskih trikov). Po vadbi se počutimo močnejši, gibkejši, mlajši. Disciplina, ki jo ustvarimo v tednih vadbe, pomaga ustvariti dobre življenjske navade. Izboljšata se samopodoba in dejanska podoba, in to ustvari globok občutek zadovoljstva, ki postane vir moči in motivacije za dosego življenjskih ciljev.

 

IZGORELOST 

Program je namenjen vsem, ki se čutite na koncu svojih moči. Vadba občutljivo naslavlja bolečine, utrujenost, stisko – tako da telo sprostimo in pozornost usmerimo k dihu. Po nežnem začetku (vsaj dva tedna) lahko vadimo bolj intenzivno in s tem ustvarjamo več življenjske energije. Opazujemo, kako se z vsakodnevno vadbo telesnih položajev in dihalnih tehnik polnijo naše baterije in izgorelost izzveneva. Naučimo se slišati svoje potrebe in jih naslavljati.

 

DEBELOST

Vzroki so vselej globoko zakopani pod občutke (zavrnitev, nesprejemanje, izguba, strah, tesnoba, žalost…), z redno vadbo pa se naučimo ne le opaziti, kaj poganja naše kroge prehranjevanja ampak tudi kako se ustaviti in vzorce spremeniti. Telesni položaji negujejo naš živčni sistem, tako da ostaja sproščen in miren pripomore k hitrejšemu napredku in pozitivni samopodobi. Občutki malih zmag se seštevajo in vodijo k spremembam, ki si jih želimo. Nenasilnim, zdravim in dolgotrajnim.

 

HORMONSKO RAVNOVESJE (menopavza, predmenopavza)

JOGA ZA NOSEČNICE

Vadba joge za nosečnice vsebuje jogijske položaje, ki jih sestavljajo raztezne vaje, katere so posebej prilagojene za nosečnice. Poudarek je na nadzorovanem izvajanjem gibov, prepoznavanju občutij v telesu, razbremenitvi hrbtenice, odpiranju medenice in jogijskih dihalnih vajah, ter končnem vodenem sproščanju. Vadba bo pripomogla k večanju vaše življenjske energije, vzdrževanju dobre kondicije, kot dobra popotnica za lažji porod in prijetnejše prve mesece.

JOGA 1-2

Enako kot pri IYENGAR JOGA 1-2, le da je učitelj/ica v procesu izobraževanja za učitelja joge po metodi ijengar.

REGENERATIVNA JOGA / terapevtska vadba / seniorji

Regenerativna vadba joge je sprostitvena in krepčilna vadba Iyengar joge z uporabo pripomočkov in daljšim vztrajanjem v položaju, z namenom poglabljanja blagodejnih učinkov le teh. Primerna je za vse, ki živite stresno, okrevate po bolezni, se počutite šibke in utrujene ter za starejše.

IYENGAR VINJASA

Dinamična vadba, kjer si položaji sledijo v tekočem zaporedju. Težja in fizično dokaj intenzivna vadba, neprimerna za začetnike.

INDIVIDUALNA VADBA

Joga se je prvotno učila ena-na-ena, kar je učitelju omogočalo prilagoditi vadbo potrebam posameznega učenca. Če želite zgraditi svojo lastno prakso joge, jo prilagoditi specifičnim potrebam (npr. izboljšati svoje dosežke v športu, imate poškodbo, bolečine, zdravstvene težave…) ste vabljeni na individualno vadbo z učiteljem. Tak način vadbe vam omogoča hitreje potovati globlje v edinstvene tehnike dihalnih vaj, telesnih položajev, sproščanja in meditacije.

Vadba joge in meditacije za podjetja

Tečaji in delavnice joge in meditacije za podjetja so namenjeni večanju produktivnosti, mentalnega in fizičnega zdravja ter dobrega počutja zaposlenih.
Vas in vaše zaposlene bomo naučili prepoznavanja vzrokov za stres, upravljanja z njim in tehnik za njegovo znižanje.

Zakaj Iyengar® Yoga ?

Kaj je joga po metodi ijengar?

V SATI centru poučujemo zvrst joge, ki se imenuje Iyengar joga in temelji na učenju mojstra joge, gospoda B.K.S. Iyengar-ja, ki ga je revija Time Magazine označila za enega najvplivnejših ljudi 20. stoletja.

Iyengar joga je ena najbolj razširjenih zvrsti joge v svetu. Vadba tega stila joge se začne z učenjem umetnosti in znanosti jogijskih položajev telesa (asan). Metoda učenja je strukturirana in progresivna, položaji pa prilagojeni fizičnim sposobnostim in potrebam posameznega učenca.

Razvoj moči, koordinacije, fleksibilnosti in povečan občutek dobrega počutja, so nekatere koristi te metode joge. S pomočjo dosledne vadbe asan in dihanja, so učenci počasi vodeni k povečanemu zavedanju svojih fizičnih, čustvenih in duhovnih življenj. Iyengar joga poudarja natančnost in obliko, tako, da um, osredotočen in čuječ, enakomerno teče po celem sistemu in omogoča praktikantu izkušnjo meditacije v delovanju.

Kar pomembno loči ta stil joge od drugih, so certificirani učitelji, njihovo poglobljeno in praktično poznavanje tematike ter aktivno usmerjanje vadečih med vadbo. Učitelji so podvrženi letom (vsaj 3 – 5) urjenja in globalno standardiziranemu zahtevnemu procesu preverjanja znanja. Certificirani iyengar joga učitelji so usposobljeni za naslavljanje potreb posameznika, ne glede na njegovo starost, sposobnosti ali zdravstveno stanje. Zaradi inovativne uporabe pripomočkov, so jogijski položaji dosegljivi vsem, ki se želijo učiti joge, ne glede na  življenjsko obdobje v katerem se nahajajo.

Izurjeni učitelji

Certificirani Iyengar® joga učitelji so usposobljeni za vodenje udeležencev vadb vseh starosti in zmožnosti. Globoko razumevanje in izkušnje z jogijskimi asanami (položaji) omogočajo inštruktorjem ustrezno obravnavo skupine, ki jo imajo pred sabo, ne glede na to, če so to mlajši, starejši, atletski posamezniki ali taki, ki imajo fizične omejitve.

Iyengar joga razvija moč, vzdržljivost, koncentracijo, koordinacijo, gibčnost, in več od prve vadbe dalje. Z uporabo fizične poravnave telesa kot izhodišča vzpodbuja razširjanje inteligence po celem telesu, rast samo-zavedanja in izkušnjo asan kot oblike ‘meditacije v gibanju’.

Sposobnost jasne predstavitve položaja, ostre sposobnosti opazovanja, učinkovita navodila: vse to so znaki certificiranega učitelja Iyengar joge. Vadbe so strukturirane tako, da delujejo spodbudno na zdravje in zmožnosti telesa ter stabilnost uma. Ta pristop zagotavlja udeležencem njihov napredek od položaja do položaja, od vadbe do vadbe, leto za letom.

Pri Iyengar jogi začnemo z osnovnimi stoječimi položaji, tem sledi več predklonov, zaklonov, zasukov in obrnjenih položajev. Vadba zori hkrati z učenci. Kot pomoč vadečim ter za čim večjo korist pri izvedbi položajev, lahko učitelji uporabijo razne pripomočke, kot na primer odeje, kvadre, trakove in stenske vrvi. Tako lahko vadijo vsi ne glede na njihovo fizično zmogljivost ali izkušnje.

Globoke korenine

Revolucionarna uporaba jogijskih pripomočkov, ki jih je razvil gospod B.K.S. Iyengar, je postala nekaj običajnega tudi v drugih stilih joge. Joga je združitev – združitev uma, telesa in duha. Patandžalijeve joga sutre ponujajo osem-členo pot k duhovni izpolnitvi. Iyengar joga, globoko ukoreninjena v starodavni tradiciji, vodi moderne učence po tej poti na praktičen, izkustven in izrazito oseben način.

V izvirnem učenju gospoda B.K.S. Iyengarja, so asane in pranajama (kontrola dihanja / energije) odskočna deska, ki omogoča učencem prodirati preko zunanjih, fizičnih ravni in raziskovati notranje nivoje uma, energije in duše. Obe poti, fizična in spiritualna, nista ločeni, ampak neodvisna dela celovitega pristopa k samo-spoznavanju in prebujenemu življenju.

B.K.S. Iyengar (1918-2014)

‘Michelangelo joge’ in eden 100 najbolj vplivnih ljudi na svetu (po reviji Time), B.K.S. Iyengar, je svetovno priznan vodilni učitelj joge. Yogaacharja (mojster joge) Iyengar je pripeljal jogo na Zahod in s svojim pionirskim poučevanjem v 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja sprožil začetek današnje eksplozivne rasti joge. Njegova knjiga ‘Light on Yoga’, je izvirna knjiga za generacije praktikantov, ki jo imenujejo tudi ‘biblija joge’. Njegova najnovejša knjiga se imenuje ‘Core of Yoga Sutras’.

 

Do svoje smrti, avgusta 2014, je gospod Iyengar dnevno vadil v svojem inštitutu (RIMYI) v kraju Pune, Indija. Njegovo delo na isti lokaciji sedaj nadaljujejo in prenašajo na znanja željne lokalne in mednarodne študente njegova hčerka Gita S. Iyengar, njegov sin Prašant S. Iyengar in njegova vnukinja Abidžata Iyengar, kot tudi drugi visoko izurjeni učitelji.

bks iyengar, utemeljitelj iyengar joge

(vir: IYNAUS, prevod in priredba: Robert Križaj)

Revija GEO (jun’2013): ‘Was Kann Yoga?’ (pdf)
Naslovni članek o Iyengar jogi v nemški izdaji revije GEO. (25 strani)

The 2004 TIME 100
Leta 2004 je bil B.K.S. imenovan med 100 najvplivnejših ljudi na svetu v reviji TIME.

B.K.S. Iyengar (Wikipedia)

B.K.S. Iyengar (uradna stran)

Zakaj SATI center?

V SATI centru (prej City joga, 2001-2020) se zavzemamo za združitev jogijskih praks, ki so se skozi tisočletja ohranile v ne-Zahodnih civilizacijah, s sodobnim načinom življenja, v mestih, družinah in službah. Verjamemo, da je jezik obširnega znanja prakse, psihologije in filozofije izvorne joge potrebno prevesti v poučevanje, ki je razumljivo vsakemu posamezniku vpetemu v vedno hitrejši tempo sodobnega načina življenja, da ga ta lahko nato uporabi v vsakdanjem življenju pri soočanju s številnimi stresorji, ki so njegov sestavni del. Izkušnje zadovoljnih članov kažejo, da nam to odlično uspeva.

Specializirani smo za poučevanje sodobnega pristopa k vadbi joge, s koreninami v izvornih jogijskih tekstih, ki se po njegovem začetniku gospodu B.K.S. Iyengarju imenuje Iyengar joga. Gre za najbolj razširjen stil joge na svetu z velikim poudarkom na pravilni izvedbi in terapevtskih učinkih položajev. Poudarek je na natančnosti in poravnavi v vseh položajih ter njihovem pravilnem zaporedju. Pri tem si lahko pomagamo s pripomočki, kot so kvadri, trakovi, blazine, vrvi, ipd., ki posamezniku pomagajo doseči popolnost v položaju, zato Iyengar jogo lahko vadite vsi.

Iyengar joga se na začetku osredotoča na klasične jogijske položaje (asane) z globokim zavedanjem pravilne poravnave in natančnih aktivnosti v telesu. Poleg krepitve moči in fleksibilnosti, vam lahko pomaga povečati sposobnost osredotočanja, opazovanja, prisotnosti v sedanjem trenutku in sproščanja. Ta terapevtska metoda je primerna za vsakogar, ne glede na starost, zdravstveno stanje ali druge omejitve.

Šolanje učiteljev je v Iyengar jogi časovno, finančno in psiho-fizično zelo zahtevno. Šolanje, ki je standardizirano po celem svetu, v tem delu Evrope poteka prav v SATI joga centru v Ljubljani.

Vsi iyengar učitelji smo opravili med 1.000 in 4.000 šolskih ur izobraževanja v svetovno znanih šolah joge oz. pri priznanih tujih učiteljih joge in meditacije z vsaj 30 leti prakse. Vsi se še vedno dodatno izpopolnjujemo. Poleg tega imamo vsi za sabo vsaj 1.000 šolskih ur izkušenj z vodenjem skupinskih vadb joge. Nekateri tudi že več tisoč. Vse to se neizogibno pozna pri kvaliteti naših vadb.

Napotki za učinkovito in varno vadbo joge

OBLAČILA IN PRIPOMOČKI. Med vadbo nosite lahka in udobna oblačila iz naravnega materiala. Pred začetkom snamite očala, uro in nakit. Vadimo bosi na nedrseči podlogi. Pri vadbi, poleg podloge, sem ter tja uporabljamo tudi različne preproste pripomočke, ki olajšajo izvedbo in učenje položajev. Nudijo oporo, smisel za smer in bolj učinkovito izkušnjo položaja. S pomočjo pripomočkova lahko v položaju vztrajamo dlje, bolj udobno in samozavestno ter s tem dosežemo kar največje učinke. Ti pripomočki (odeja, kvader, trak, stol, klop, blazina, podloga, itd) so vam vsi na voljo v City joga centrih.

HRANA IN PIJAČA. Med vadbo naj bo želodec prazen, kar pomeni, da 2 -3 ure pred  vadbo ni priporočljivo jesti večjega obroka, ravno tako ne pol ure do uro po vadbi. Priporočljivo je tudi, da pred  začetkom vadbe izpraznite mehur in črevesje (še posebej velja za jutranje vadbe). Med vadbo ne pijte, saj je potrebno vse pijače, vključno z vodo, prebaviti, prebavljanje pa ni kompatibilno z vadbo.

MENSTRUACIJA. Izogibajte se obrnjenim položajem (to so položaji pri katerih je glava nižje od trupa, bokov in nog), saj ti ovirajo izločanje krvi iz telesa. Prav tako se izogibajte stoječim in drugim intenzivnim položajem. Bolj primerni so ležeči in podprti položaji s podaljševanjem naprej. Ti nudijo podporo fiziološkim spremembam menstrualnega cikla in pomagajo pri odpravljanju morebitnih težav z njim.

NOSEČNOST. Med nosečnostjo, od drugega trimestra dalje, priporočamo, da se udeležite programov joge namenjenih prav vam.

BOLEZNI IN OPERACIJE. Pri kroničnih boleznih, hujših poškodbah kosti in hrbtenice, ostalih bolezenskih stanjih in okrevanjih po operaciji, se pred vadbo posvetujte s svojim zdravnikom in izkušenim učiteljem! Morda je za vas bolj primerna regenerativna vadba joge.

NAPREZANJE IN TEKMOVANJE. Pri vadbi jogijskih položajev (asan) ne uporabljajte sile. Mišice in  sklepi bodo na začetku verjetno precej togi vendar se bo gibčnost, z  redno in pravilno vadbo, hitro izboljšala. Če med izvajanjem asane začutite neudobje ali bolečino v telesu, takoj prekinite z njo.

Ne primerjajte se z drugimi in ne tekmujte z drugimi ali s sabo. Vsako telo je edinstveno in se različne dni različno odziva. Prav tako kot to, kako izvedemo posamezen fizični položaj, je pomembno kakšen odnos imamo do vadbe, do drugih in do sebe.

DIHANJE. Dihanje naj bo ves čas vadbe čim bolj naravno. Med vadbo asan ne zadržujte diha, ker s tem ustvarite nepotrebno napetost. Dihajte skozi nos.

ZAVEDANJE. Zavedanje je eden najpomembnejših pogojev pravilne in učinkovite vadbe  joge. Ves čas vadbe skušajte zavestno zaznavati položaje in gibe, ohranjati naraven ritem dihanja in ga usklajevati z gibanjem. Zavestno zavzemamo položaje, ostanemo v njih in jih zavestno tudi opustimo. Zavedamo se misli in občutkov v telesu, osredotočamo se na posamezne dele telesa, itd.

SPLOŠNO. Bodite pozorni na učiteljeva navodila in na to kaj se zgodi, ko jim  sledite. Asane izvajajte počasi, postopoma in potrpežljivo. Začnite  počasi in prisluhnite svojemu telesu. Vadba joge je primerna za ljudi vseh starostnih skupin, tako za ženske kot za moške.

DRUGO. Na vadbo prihajamo točno oziroma vsaj 5 minut pred začetkom in redno.

Pomembno je predvsem, da vadite redno in s polnim zavedanjem, tako bo vadba zagotovo prinesla mnoge pozitivne učinke v vaše življenje.